Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Ok
Contacteer Ons +32 57 20 25 01
Menu

Valcke Prefab Beton neemt afscheid van 2e generatie

21.02.2022

Op vrijdag 18 februari overleed Roger Valcke, gewezen bedrijfsleider van Valcke Prefab Beton, vader van Carlos Valcke en grootvader van Charles Valcke. De begrafenis vond plaats in intieme kring op vrijdag 25 februari. De familie is dankbaar voor alle steunbetuigingen.

Tot twee jaar geleden was Roger nog dagelijks te zien in de firma. Hij bleef gepassioneerd door het familiebedrijf. Hij vertegenwoordigde de 2e generatie binnen ons familiebedrijf en had een heel grote impact op het DNA van de firma. Omdat Roger Valcke zo'n grote invloed had over de groei van Valcke Prefab Beton in de 20ste eeuw, maakte zijn overlijden heel wat los bij zij die hem gekend hebben. We zetten dan ook graag zijn levensverhaal in de kijker.

Ondernemer van de 20ste eeuw

Frappant is het dat Roger geboren werd in het oprichtingsjaar van Valcke Prefab Beton, waardoor zijn leeftijd steeds dezelfde bleef als die van de firma. In 1948 vervoegde hij zijn vader in het bestuur van de firma. In 1980 deed zijn zoon Carlos hetzelfde.

"Mijn overname betekende een vrij naturelle overgang dankzij mijn vader. Dat is eigen aan een goed familiebedrijf. Het was een balans tussen de ene die een stap terugneemt en de andere die erin moest groeien. Mijn vader was steeds professioneel. We waren vergeeflijk en konden steeds goed samenwerken. Deze overgang probeer ik ook met mijn eigen zoon Charles te bewerkstelligen." - Carlos Valcke, voormalig bedrijfsleider Valcke Prefab Beton en zoon van Roger Valcke

Werknemers zullen hem herinneren als een werkgever die de firma consolideerde in de 20ste eeuw. Het familiebedrijf uitbouwen tot wat het vandaag is geworden, is een lang werk geweest van generatie na generatie. Roger Valcke speelde na de sterke groei van oprichter Charles Valcke een enorme rol in het uitbouwen en versterken van het familiebedrijf tijdens de 20ste eeuw. Als bedrijfsleider liet hij het bedrijf organisch groeien en loodste het door elke hoog- en laagconjunctuur met directeur ir. Jacques Werquin aan zijn zijde tot deze laatste plots overleed in 1996.

"Roger was een minzaam persoon waarvoor het aangenaam werken was. Inzet, trouw en vakkennis werden door hem ten zeerste gewaardeerd en hij uitte daarvoor steeds zijn appreciatie tegenover zijn werknemers." - Rony Bequoye, CFO op pensioen

"Ik heb het geluk gehad om in mijn loopbaan van 45 jaar bij Valcke Prefab Beton Roger zeer goed te hebben leren kennen en waarderen. Dit waarderen kwam steeds van beide kanten. Roger had de gave om met weinig woorden iemand te motiveren. Hij hield steeds het menselijk aspect van zijn beslissingen voor ogen en toonde respect en waardering voor zijn mensen." - Gino Pauwels, planning- en dispatchingverantwoordelijke op pensioen

Eigen aan de prefab betonindustrie is de arbeidsintensiteit van het productieproces. In 1960 waren er 120 werknemers in dienst. Later op de piek van de tewerkstelling bij Valcke Prefab Beton werden dat zo'n 500 werknemers. Dit door de uitbreidende productie, de opgerichte firma Pevalco (opgericht in de jaren '50, wegeniswerken) en Traconord (industriebouw in Frankrijk). Veel van die werknemers kwamen en komen nog steeds uit het gebied rondom het bedrijf dat zich uitstrekt van Ieper tot in het grensgebied dat in die tijd de 'schreve' werd genoemd, een regio waar traditioneel niet veel werkgelegenheid was (Roesbrugge-Haringe tot Nieuwkerke).

Zonder oprechte passie voor bouwen van Roger had de firma niet zo kunnen groeien. Onderdeel van deze bevlogenheid was een bijzondere interesse in hijskranen en het bedenken van zeer praktische oplossingen om de productie steeds te optimaliseren. Tijdens zijn bestuur werd een volledig nieuwe afdeling opgericht voor spanbeton, een technologie die in de jaren '60 een bijzonder vernieuwende innovatie was in het prefab bouwen met beton.

Ook lang na zijn pensioen kwam Roger nog elke dag naar de firma, onder het motto "ossan deure doen".

Een Hart voor de Westhoek

Roger Valcke stond in heel de streek gekend als een bijzonder sociaal actieve man met de typische no-nonsense aanpak zoals we die kennen in de Westhoek en was dan ook heel betrokken bij allerlei lokale initiatieven.

Zo voerde hij samen met de toenmalige handelskamer niet aflatende acties in verband met de aanleg van de A19 en de ontsluiting van de Westhoek.

"Hij was de vriend van velen, kende enorm veel mensen... Roger was een fiere persoon, fier over de realisaties van het familiebedrijf en de weg dat het afgelegd heeft. Hij was altijd in de weer, ook lang nadat Carlos de leiding had overgenomen, om de belangen van het bedrijf en Vlamertinge te verdedigen. Ontelbare keren is hij bij mij in het stadhuis op mijn bureau geweest om een en ander te bepleiten. De doortrekking van de A19 was één van de zaken waarvoor hij ijverde." - Jef Verschoore, voormalig schepen stad Ieper

"Roger Valcke was als vooraanstaand ondernemer en belangrijk werkgever in de regio sterk betrokken bij de ontwikkeling en groei van de Kamer van Koophandel (Voka) in Ieper. De lobbydossiers rond de ontsluiting van de regio zowel richting Kortrijk als tussen Veurne en Ieper waren voor hem absoluut prioritair. Ook het bieden van kansen op economische groei in de Westhoek via het ontwikkelen van bijkomende bedrijventerreinen was voor Roger terecht heel belangrijk. Het aanbieden van kwalitatief technisch onderwijs in onze steden lag hem nauw aan het hart. Gedreven leerlingen konden steeds voor een stageplaats in zijn onderneming terecht. Roger Valcke was ook de man die samen met de andere bestuurders van de Kamer van Koophandel mee zijn schouders zette onder de realisatie van Westhoek Expo, een evenementenzaal in Ieper waar talrijke ondernemers die er deelnamen aan de jaarbeurzen, maar ook jongeren die er fantastische feestavonden kenden, heel goeie herinneringen aan overhouden. Hij was een man die niet alleen de mogelijkheden voor economische groei in de regio zag, maar ze ook reëel ondersteunde en mee hielp uitbouwen." - Patrice Bakeroot, directeur Alliantie, Voka

Verder was Roger groot supporter van de lokale damesvolleybalclub Vlamvo. De gemeentelijke sporthal (1971) in Vlamertinge om de damesvolleybal Vlamvo indoor te kunnen laten spelen, werd verwezenlijkt mede dankzij zijn inzet.

"Een twee à drietal jaar geleden had ik het genoegen om persoonlijk kennis te maken met Roger in de sporthal te Vlamertinge, waar hij af en toe kwam kijken naar de thuiswedstrijden van Vlamvo, waar ik ook bestuurslid ben. Hij vertelde telkens over de periode waarin Valcke de sporthal bouwde voor de volleybalmeisjes van Vlamvo. Ik merkte dat hij onze volleybalclub nog steeds heel erg genegen was. Ik zal hem blijven herinneren als een warme persoonlijkheid met een grote sociale betrokkenheid. en een zeer terechte fierheid op de mooie verwezenlijkheden in zijn rijkgevuld leven. Roger heeft veel betekend voor veel Vlamertingenaren de voorbije decennia. Als club zullen we altijd erg dankbaar zijn wat Roger en Valcke voor ons betekend hebben en nog steeds betekenen!" - Katrien Coene, bestuurslid volleybalclub Vlamvo

Ook was hij als fervente tennisser ook betrokken bij de oprichting van het Augustijnenpark (tenniscentrum in Ieper) in 1983 toen de oude club moest verdwijnen. Later herhaalde hij deze sportieve inzet als stichtend lid van golfclub de Palingbeek in Hollebeke waar hij zolang zijn gezondheid het toeliet te vienden was op het terrein. Wanneer dat niet meer kon, bleef hij thuis nog balletjes slaan in zijn schuur uit passie voor de sport.

Roger achter de schermen

In zijn vrije tijd was Roger vliegtuig- en later helikopterpiloot om de werven sneller te kunnen bezoeken in de jaren '60 en '70. Een vaardigheid die hij ook inzette bij de ondersteuning van de blijde intrede van Sinterklaas en Sint Maarten met bijhorende zwarte pieten in de omliggende gemeentes. Ook was hij een bezield tekenaar en volgde op latere leeftijd kunstschool.

Roger is de vader van 4 kinderen, grootvader van 10 kleinkinderen en overgrootvader van 19 achterkleinkinderen.

Webdesign & development by DigitalMind | Powered by eXopera